Într-o verde grădiniţă
Şade-o dalbă copiliţă
Pe-aşternut de calonfiri,
La umbră de trandafiri.
Trece-un voinicel cu grabă,
Şi din fugă o întreabă:
– Spune-mi, dalbă copiliţă,
Cu rumena ta guriţă,
Eşti nevastă, ori eşti fată,
Ori zâna din ceri picată?
– Nici nevastă sunt, nici fată,
Nici zână din ceri picată,
Ci sunt floare garofiţă,
Răsărită-n grădiniţă;
Dar tu, voinicele, spune,
Eşti însurat, ori eşti june?
– Eu sunt, dragă, Brumărelul,
Îi răspunse voinicelul.
Eu vin seara, pe răcoare,
De mă culc pe sân de floare,
Şi când plec voios, cu soare,
După mine floarea moare!

Brumărelul de Vasile Alecsandri

În luna lui Brumărel a anului trecut, în satul Gabud, Alba, puteai auzi ecoul veseliei și al tradiției la taina nunții Andreei și a lui Sergiu, sărbătorită după obiceiuri vechi.

Povestea lor a început în vara anului 2014, la Schitul Gabud. Prezența lor în acest loc binecuvântat de Dumnezeu a fost înnobilată de purtarea veșmintelor tradiționale pentru prima oară și răsplătită cu întâlnirea dintre ei.

Ne-am zărit în luna mai a anului 2014, într-o tabără studențească la Schitul Gabud ( metocul Mănăstirii Oasa), fiecare din noi venind pentru prima oară în acest loc, mireasa fiind atunci studentă la Iași, iar mirele student la Timișoara. În această tabară deosebită, după ce s-a făcut puțină lumină în sufletele noastre, am început să ne cunoaștem zâmbetele ce ne aduceau pe zi ce trecea tot mai mult mister și bucurie. Tot acolo am purtat pentru întâia oară porturi tradiționale românești și ni s-a descoperit în mod direct sau indirect prima legătură cu tradiția și străbunii noștri. Acum locuim amândoi în Cluj Napoca.

Începuturile au fost la schitul Gabud unde se promovează, pe lângă alte minunate tezaure, și tradiția, apoi am văzut frumusețea spectacolelor tradiționale organizate de tinerii ce fac parte din ASCOR Cluj și a colindatului în costume tradiționale alături de ligile studențești din Cluj și Timișoara. Un rol important l-au avut și câteva nunți tradiționale la care am participat înainte de nunta noastră, printre care a fost și cea a nașilor noștri.

Andreea și Sergiu au hotărât să împletească obiceiuri de nuntă din ținutul Bihorului, locul de naștere al mirelui, și din zona Moldovei.

S-a hotărât ca la casa mirelui să se facă obiceiuri din zona Bihorului (unde s-a născut și a copilărit el), iar la casa miresei obiceiurile din zona Moldovei. Pentru familiile noastre a fost cel mai potrivit fiindcă fiecare s-a regăsit în obiceiurile zonei lui. Nici dansul tradițional al mirilor (care a fost din zona Clujului) nu s-a învățat tocmai ușor de către miri, dar dragul nostru prieten Cătălin Buciu nu a renunțat să ne îndrume și ne-a fost alături până la sfârșit.

Taina cununiei religioase a fost săvârșită la Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, sat Gabud, construită la 1776.

Cu pricepere și bucurie, Andreea și câteva prietene de ale ei au cusut ia pe care avea să o îmbrace în ziua nunții. Cămașa mirelui a fost darul pe care Andreea i l-a creat și oferit cu dragoste înaintea zilei de sărbătoare. 

IA miresei a fost făcută de mireasă și câteva prietene (12 mâini harnice în total). Iar cămașa mirelui a fost croită și cusută pe ascuns de mireasă și făcută în dar cu o seară înainte de nuntă. Opincile au fost realizate de un prieten. Bundițele au fost cumpărate din zona Mănăstirii Voroneț.

Voia bună, muzica și dansul au avut loc la restaurant Tivoli, oraș Luduș, județul Mureș.

Dorim să mulțumim mult „regizorilor” principali ai nunții noastre, Maria Sanpetrean și Oana Baila, care s-au ocupat de organizarea nunții tradiționale, de la cântece până la obiceiurile în sine.

Vă dorim ani binecuvântați împreună!

Furnizori/Colaboratori în realizarea acestui eveniment:

Locație petrecere: Terasa Tivoli, Luduș, Mureș
Fotograf: Benedict Both
Cameraman: Alexandru Rădulescu
Organizatori: Maria Sanpetrean și Oana Baila
Vestimentația: Ia mirelui și a miresei cusute de către mireasă și de către prietenele acesteia. Opinci realizate de către Bogdan DincăOpincărie
Verighete: Bijuteria Quartz
Coafura și machiajul: prietenele miresei
Aranjamentele florale și decorațiuni:
 Atelierul de Creație Florală, Orăștie
Muzica: 
Ștefan Samel – braci, Doru Zamfir Dejeu – ceteră, Bogdan Dinca – cobză, Călin Lăcătuș – fluier și caval, Rusu Septimiu – solist vocal, Ana Cioflica – solist vocal, Emiliana Marginean – solist vocal, Corul cete Sf. Ioan Valahu din cadrul ASCOR Cluj Napoca.