Și se făcea, ca mai apoi, să fie doi
În bucurii și în nevoi,
În binecuvântarea de a fi
uniți prin sfânta taină-a cununiei
În armonii de toamnă și cântecul iubirii.

În ziua sărbătoririi Sfântului Evanghelist Luca, în luna lui Brumărel, Mirela Ancuța și David săvârșeau taina nunții pe meleaguri moldovenești. 

Nunta a fost total diferită de ce se organizează în general. Nu am vrut obiceiuri precum respectarea ordinii activităților obișnuite, gătitul mirilor sau hora miresei. A fost o combinație între tradițional și occidental.

Data nunții a fost 18 Octombrie dintr-un motiv foarte întemeiat. Atunci se sărbătorește Sf. Evanghelist Luca ( primul pictor bisericesc care în același timp a fost și medic). David este pictor, iar eu (mireasa) sunt asistent medical generalist.

Povestea lor a început în vara anului 2010, la treizeci de kilometri de orașul natal al Mirelei. Aici, la Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului, David începuse un proiect de pictură și sculptură, iar Mirela, după obicei, era în vizită. Așa s-au cunoscut, iar dorința amândurora de a participa la dezvoltarea comunității prin frumos le-a descoperit câte lucruri au în comun. Astfel, treptat și firesc, a apărut iubirea între ei.

Povestea noastră este atât de dragă nouă, încât mereu ne stârnește fluturi în stomac atunci când vorbim despre ea! Aceasta este cam asa: mirele, un bucovinean din Rădăuți, pictor, sculptor si fotograf; miresica bârlădeancă, (jud. Vaslui), pe vremea aceea elevă la liceu în ultimul an, adolescentă implicată în activități de voluntariat și iubitoare de plimbări în natură și vizitat mănăstiri.

În vara anului 2010 David începea un proiect de pictură și sculptură la mănăstirea Nașterea Maicii Domnului din Alexandru Vlahuță, ( la 30 km de Bârlad), loc pe care eu il vizitam weekend de weekend încă din copilărie. Ne-am cunoscut aici, mai întâi prin prisma relației vizitator artist: talentul său și minunățiile care erau pictate pe perete nu te puteau lăsa nemișcat, urmând apoi întâlniri cu privire la propuneri de colaborări profesionale.

Multe lucruri în comun, un interes stârnit și un schimb interesant de priviri, ne-a făcut să simțim un pic mai mult unul pentru altul. Vară, cald, soare, 18 august este ziua în care am ales să recunoaștem că între noi există o legătură și o conexiune puternice. De atunci, am început o relație frumoasă de iubire, în care am învățat unul despre altul, am dezvoltat sentimente, am vizitat locuri noi împreună și ne-am cunoscut familiile.

Doi ani mai târziu, în cadrul unui eveniment caritabil, David i-a cerut Mirelei să îi însoțească pașii o viață. Da-ul Mirelei la propunerea în căsătorie a fost rostit cu hotărâre și emoții.

După 2 ani, la un bal elegant de caritate, în care David a pregătit un tablou superb pentru a strânge fonduri pentru copiii cu dizabilități, ne-am bucurat de ce a reușit să facă pentru aceștia și această bucurie a fost încununată de cererea în căsătorie. Un inel model unicat, lucrat manual a apărut pe mana mea, în urma celui mai emoționant DA.

Pregătirile pentru nuntă au început de îndată, cu mutarea la Iași și detalii organizatorice care au condus la sărbătorirea evenimentului după placul sufletului. Cununia religioasă a fost desfășurată la Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului, Alexandru Vlahuță, locul în care David și Mirela s-au cunoscut. Aici, sacrul și profanul au fost împletite prin săvârșirea tainei de către zece preoți, în glasurile angelice ale corului psaltic invitat. Bogăția spirituală și ornamentală a costumelor populare îmbrăcate de miri și invitați, bucatele tradiționale și prezența tricolorului au simbolizat ecoul rădăcinilor strămoșești.

Invitațiile la nuntă au fost concepute de către mire și sunt în ton cu meseria lui de pictor.

A urmat organizarea nunții, mutarea la Iași pentru a fi la jumătatea drumului dintre Rădăuți și Bârlad, iar în prezent sărbătorim 2 ani minunați de căsătorie. Apoi am vrut obligatoriu ca slujba cununiei religioase să fie organizată acolo unde ne-am cunoscut, mai ales că urma să fie prima cununie oficializată în biserica nouă a mănăstirii, care tocmai ce fusese pictată de mire.

Am ales să sugerăm și un dress code pentru invitați și astfel peste 240 de oameni dragi, îmbrăcați în costume naționale, ne-au fost alături în ziua nunții. Un sobor de 10 preoți, un grup psaltic adus special de la București, omuleți harnici care s-au ocupat cu decoruri și organizarea prânzului, toți au reprezentat un pion extrem de important al nunții.

După cununie, toată lumea s-a ospătat cu bucate tradiționale românești, servite în vase de lut și decorate cu tricolorul vesel național. Sărmăluțele, cozonacul și brânzoaicele moldovenești au fost de găsit în trapezele (săli de mese) mănăstirii. Apusul ne-a găsit realizând fotografii pline de emoții și dragoste.

A doua zi, după momentul cununiei civile, mirii, nașii și nuntașii, au încheiat evenimentul cu muzică, dans, veselie și bucate alese la Restaurantul EOS din Iași.

A doua zi, deja eram la Iași, îmbrăcați în mire și mireasă, pregătiți să spunem DA-ul de la starea civilă, neprecedat de obișnuitul Ia-ți mireasă ziua bună fiindcă nu-i așa, în zilele de azi putem reinterpreta orice obicei.

Petrecerea a început de la 15:00, într-un loc superb din marginimea Iașului, unde piscina, luminile și florile au creat o atmosferă de vis.

Muzica bună, meniuri alese și gândite de un cunoscut chef bucătar, momente speciale cu spectacole de foc și lumini și distracție maximă până spre miezul nopții.

Așa putem descrie în câteva cuvinte petrecerea de nuntă. Aaa… și apropo, mireasa nu a fost furată!

A fost minunat!

Astăzi suntem fericiți și împliniți! Profesăm în domeniile care ne plac, ne mândrim cu un finuț botezat, dar și cu un cuplu cununat!

În curând…. poate vor urma și copilașii nostri!

În încheierea articolului, vă invităm să citiți minunatele versuri pregătite de către nași ca și cadou de nuntă pentru mirii noștri:

Când toamna roadele-și împarte,
Cu gând curat și bunatate
Urcăm pe rand, cum se cuvine,
Tocmai în deal, la mănăstire.

În ziua-n care praznuim Pe Sfatul Luca, cu toții știm,
În deal, la mănăstire-aleasă,
Începe sărbătoarea noastră.
Noi azi, cu mic cu mare,
Cu socrii mici și naș mare,
Cu socrii mari și cu nășici,
Cu mulți meseni și oameni sfinți.

Ne adunăm, ne închinăm
Și parte urmează să luăm
La Sfanta Taină a cununiei
Ce pentru David și Ancuța lui
E temelia cea dintâi.

Nimic nu e mai frumos
Decat iubirea lui Hristos.
Și azi le daruim din plin
Urari de bine și-npliniri
Și prunci frumoși când vor veni
Să fie sănătoși și la suflet senini.

Cu gânduri bune încheiem și,
Mai departe, vă rugăm, să nu uitați
Să vă rugați, pentru ai noștri mândri
Fini- Ancuța și David al ei, ce astăzi
Mana ei și-au dat și-n cununuie s-au legat.

Vă dorim trai binecuvântat!

Furnizori/Colaboratori în realizarea acestui eveniment:

Locație petrecere: Restaurant EOS
Fotograf: Claudiu Pântea
Cameraman: Lucian Entuc
Vestimentația: costume populare vechi de peste 10 ani din zona Sucevei
Coafura și machiajul: Cristina Bularda
Aranjamentele florale și decorațiuni: Florăria Rosalia
Muzica: Formația Enigma și grupul psaltic condus de Romeo Tudorache din București, prezent la cununia religioasă și antrenând apoi atmsofera la masa tradițională de după, cu melodii din repertoriul lui Anton Pann, prin piese autentice haiducești.