Trăim românește, iubim românește și evident nu puteam să facem o altfel de nuntă.

În ultima lună de vară a anului trecut, Liliana și Cătălin, doi tineri curajoși, dedicați și frumoși la suflet, binecuvântau și sărbătoreau iubirea prin taina nunții. Povestea lor a început online. Aici au descoperit că au valori, pasiuni și idealuri comune, care îi apropie. După o vreme, au hotărât să depășească distanța geografică prin traiul în doi, în Râmnicu Vâlcea.

Pe scurt… ne-am cunoscut online, am realizat că iubim aceleași lucruri, avem aceleași pasiuni și aceleași visuri și asta ne-a apropiat, totul s-a transformat imediat în sentimente puternice și, deși între noi era o distanță de 450km, după numai 9 luni ne-am mutat împreună în Râmnicu Vâlcea.

Cătălin și Liliana sunt două persoane simple ce se bucură de fiecare moment al vieții, iubesc frumosul, tradiția și plaiurile românești, în special satele românești pe care le vizitează și fotografiază, chiar dacă ambii au handicap locomotor. Deficiențele noastre locomotorii nu ne-­au oprit nici să ne urmăm cariere profesionale: Liliana are scleroză multiplă și este asistent social. A înființat în 2007 Asociația de Scleroza Multiplă Vâlcea pentru a putea ajuta persoanele afectate de această necruțătoare boală. Este “motorul” asociației, alocând zilnic ore întregi acestei activități. 

Cătălin lucrează ca inspector, și deși a suferit o fractură de coloana la 20 de ani, își urmează visul de a deveni fotograf, iubește și fotografiază satele și plaiurile românești, țăranii simpli și animalele lor, investește timpul liber, veniturile și toată pasiunea în fotografie și în micul lui proiect România Mea, fară a câștiga din asta altceva decât satisfacția personală.

Doi ani mai târziu, Liliana și Cătălin făceau nuntă cu tematică tradițională, idee care a condus la realizarea unui cadru – tablou dedicat tradiției și iubirii.

Astfel, a fost surprinsă frumusețea costumului popular și a acelor elemente tradiționale care au completat armonios decorul: oale de lut, ștergare, panglici în culorile tricolorului, spice de grâu și altele.

După doi ani a venit și momentul nunții, și deși am fost inițial puțin sceptici, ideea noastră a fost extrem de bine primită în rândul apropiaților noștri, care au venit cu mic cu mare îmbrăcați în straie populare românești. Preotul care ne-a cununat a fost atât de încântat de idee încât a aranjat în biserică totul cu motive românești, la restaurant ospătărițele au fost îmbrăcate în costume populare oltenești, iar bucătarii au preparat un meniu specific românesc. Administratorul restaurantului a fost foarte încântat când ne-a văzut cum amenajam terasa cu ștergare, farfurii, oale specifice zonei, dar mai ales cu tricolorul roșu, galben și albastru.

Buchetul miresei, aranjamentul floral al lumânărilor, aranjamentele florale de pe mesele restaurantului au fost realizate din multe flori de câmp, (preferatele miresei), floarea soarelui și spice de grâu.  Toate au fost legate cu panglică tricoloră (roșu, galben și albastru), iar aranjamentele florale de pe mese au fost puse în oale de lut, inscripționate cu numele noastre, realizate de Alina Iorga din satul Olari, Horezu, și au cuprins în mijlocul lor steaguri cu tricolorul românesc.

Decizia Lilianei și a lui Cătălin de a face nuntă românească a fost un răspuns firesc al sufletului: Ideea unei nunți tradiționale a venit de la sine, amândoi fiind mari iubitori de țară și tradiții românești. Trăim românește, iubim românește și evident nu puteam să facem o altfel de nuntă. Nici unul dintre noi nu se putea imagina îmbrăcat în rochie sau costum (de genul prințesă și prinț) în fața altarului, iubind portul popular (în special cel specific zonei Olteniei, care este de o frumusețe incredibilă). Alegerea a fost una naturală și a venit din suflet.

Îmbrăcați în costume populare oltenești țesute de artizanul popular Cristina Niculescu, Liliana și Cătălin pășeau în Biserica Sf. Cuvioasă Paraschiva din Râmnicu Vâlcea, pentru a le fi sfințită uniunea.

Petrecerea nunții a avut loc la Taverna Domnească, Râmnicu Vâlcea, cu veselie, mâncare tradițională, muzică și dans. 

După toată petrecerea în care țăranii noștri îmbrăcați în straie populare s-au distrat, am fugit în Bucovina pentru o lună de miere petrecută românește, la țară.

 

Vă dorim ani frumoși împreună!

Furnizori/Colaboratori în realizarea acestui eveniment:

Locație petrecere: Taverna Domnească
Vestimentație: Altița
Fotograf: Răzvan Emilian Dumitrescu
Coafura și machiajul: Ramona Popescu
Verighete: Bijuteria Stil
Muzică:  DJ Cristi din Râmnicu Valcea