Poftim daruri din mână bună
Să-ți fie de voie bună,
Să-ți fie de bucurie
C-așa-i la căsătorie
Jupâneasă mireasă
Să nu te grăbești cu luatu’
Cum te-ai grăbit cu măritatu’
Ca un măr dulce cu legatu’
Cum te-ai grăbit cu logoditu’
Ca cireșu’ cu înfloritu’.
Strigături de nuntă din Moldova

În prima lună de vară a acestui an, Nicoleta și Cristi sărbătoreau la malul Dunării momentul în care și-au spus DA, uniți prin iubire, binecuvântați de Dumnezeu, de către părinți, și inspirați de frumusețea elementelor tradiționale.

Povestea lor a început acum trei ani, într-o seară geroasă de ianuarie. În ciuda frigului, au străbătut orașul la pas, motivați de o conexiune care părea ireală: ne-am cunoscut într-o seară friguroasă de sfârșit de ianuarie, în anul 2013. O noapte cu temperaturi de -25 de grade, care în loc sa ne fugărească mai repede la casele noastre, ne-a determinat sa facem la pas orașul în lung și în lat. Pentru amândoi a fost ca o regăsire după ani distanță, cu toate că atunci ne vedeam pentru prima oară.

Cererea în căsătorie a urmat la scurt timp după momentul regăsirii, iar în toamna aceluiași an, în septembrie 2015, Nicoleta și Cristi făceau cununia civilă: Totul s-a mișcat relativ repede, fapt pentru care în august 2015 am primit inelul de logodnă iar pe 19 septembrie al aceluiași an spuneam răspicat amândoi un mare DA în fața ofițerului de stare civilă și a părinților. Am hotărât ca nunta să o facem pe 25 iunie 2016 pe malul Dunării, având alături familia si prietenii. Data nunții nu a fost aleasă întâmplător fiind după Ziua Universală a Iei (24 iunie) și înainte de Ziua Drapelului Național (26 iunie). Tricolorul a fost element central al uniunii noastre civile, considerând că noi suntem extremele(roșu și albastru), iar tricolorul va fi definitivat de galben, prin viitorii nostri prunci.

Inspirație pentru nuntă, sau un mijloc de reinventare.

Nicoleta și Cristi au studiat dansuri populare în cadrul unei școli din Galați, iar la o petrecere de Dragobete au admirat colecția artistului popular Virginia Linul. Nicoleta a fost impresionată de frumusețea creației vestimentare și a început să se documenteze: Ambii am fost cursanți ai unei școli de dans popular din Galați, iar la o petrecere de Dragobete a avut loc o prezentare de modă altfel. A fost prezentată colecția doamnei Virginia Linul prin care reinterpreta simbolistica populară la nevoile actuale de vestimentație. Am rămas profund impresionată și am început să mă documentez și astfel au apărut și ideile.

O provocare pentru crearea vestimentației de nuntă a fost alegerea motivelor tradiționale pentru ținute, deoarece au fost studiate și publicate doar câteva dintre modelele din zona Galațiului și a Covurluiului. Prin urmare, mirii au început o căutare conștiincioasă a informațiilor necesare (la bibliotecă, pe internet și în cadrul șezătorilor locale), iar rezultatul a fost pe măsură: Cel mai greu a fost pentru noi alegerea modelului ce urma să fie brodat pe straiele noastre, întrucât pentru zona Galațiului și a Covurluiului nu se găsesc documentate multe modele. Fapt pentru care am răscolit internetul, am fugit și pe la bibliotecă, și nu în ultimul rând am participat la șezătorile locale unde am găsit inspirație cu duiumul. Dacă unele aspecte ale organizării nunții au fost mai dificile, cu siguranță cea mai ușoară și naturală decizie a fost când am apelat la serviciile fotografului nostru de suflet, Neagu Valentin. Acesta prin maiestria lui a reușit să surprindă profunzimea emoțiilor și a sentimentelor care ne-au invadat în ziua nunții noastre și care ne bucură constant ochii ori de câte ori răsfoim albumul.

După ce Nicoleta și Cristi au ales motivele tradiționale, echipa Atelierului Demetria a realizat cu pricepere rochia de mireasă, cămașa și brâul mirelui… o delectare pentru privire: Rochia miresei, cămașa mirelui, brâul mirelui au fost realizate la Atelierul Demetria, București.

Inspirați, Nicoleta și Cristi au oferit nuntașilor mici strachini tradiționale create de meșterii populari ai familiei Mocanu din localitatea Braniștea: Ca mărturii nuntașii noștri au primit mici strachini tradiționale care au fost făcute cu mare drag de meșteri populari locali (familia Mocanu, loc. Braniștea, județul Galați).

Taina cununiei religioase a fost săvârșită în Biserica Sf. Atanasie Patelarie, Galati.

Mirii au continuat sărbătorirea momentului alături de invitații lor, cu dans și bucate gustoase, la Restaurantul Cormoran din Galați.

Bine șade doi cu doi
Și noi mândro, d-amândoi!
Inelul bătut de-argint,
Amândoi v-ați potrivit.
Și la ochi și la sprâncene
Și la buze subțirele
Și la stat și la purtat,
Și la dulce sărutat.
Ce mai Soare luminos,
Ce mai ginere frumos;
Ce mai Lună luminoasă,
Ce mai mireasă frumoasă.
Strigături de nuntă din Moldova

Furnizori/Colaboratori în realizarea acestui eveniment

Locație: Restaurantul Cormoran, Galati

  Biserica Sf. Atanasie Patelarie

Veșminte: Rochia miresei, cămașa mirelui, brâul mirelui au fost realizate la Atelierul Demetria, București

Accesoriile miresei au fost realizate de Iulia Stașcu

Aranjamente florale si buchet mireasa: Extrem Florevents

Fotograf: Neagu Valentin

Cameraman: Neagu Valentin

Hair stylist: Gabriela Simion

Make up:  Florina

Verighete: Verighetele sunt o combinație de aur galben si aur alb. In centrul acestora fiind o împletitură finuță. Achiziționate de la Bijuteria La Rosa.

Galerie foto completă