Nuntă Tradițională ® – Articole, Furnizori, Produse, Comunitate

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

FEMINITATE ŞI ÎMPODOBIRE – IA ROMÂNEASCĂ

24 iunie 2018 @ 09:00 - 24 iulie 2018 @ 19:00

- Festivalul Orașului Astana la Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti"

Purtată cu mândrie atât de ţărăncile simple din satul românesc cât şi de reginele şi principesele României, ia constituie un element de port popular care tezaurizează valori specifice fiecărei zone etnografice, subliniază creativitatea feminină .

Costumul popular femeiesc alcătuit din cămaşă sau ie, fotă, maramă de borangic sau basma bogat decorată, înfrumuseţat cu podoabe caracteristice vârstei, sobru atunci când era purtat la lucru dar preţioas şi elegant când era îmbrăcat la sărbători sau cu prilejul ceremoniilor importante din viaţa oamenilor, prezintă caracteristici speciale fiecărei zone geografice.

Piesa centrală a costumului, ia, a intrat şi în arta universală prin lucrarea marelui pictor francez Henri Matisse, intitulată La blouse roumaine, artistul inspirându-se din frumuseţea iei româneşti.

Reginele şi principesele României au fost atrase de  costumul popular românesc pe care l-au adoptat şi l-au purtat cu mândrie în ocazii speciale  promovându-l ca pe o emblemă identitară a românilor.

Costumul popular  femeiesc este întâlnit şi în arta religioasă din România, în reprezentări iconografice din biserici şi icoane. Un exemplu în acest sens este Sfânta Mare Muceniţă Filofteia de la Mănăstirea Curtea de Argeş, ocrotitoarea femeilor, tinerilor, copiilor, care este înveşmântată în port popular.

La invitaţia  ICR – Accademiei di Romania şi a Ambasadei României, în Republica Italiană Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” organizează sub semnul  Zilei Universale a Iei şi a Centenarului Marii Uniri Expoziţia ,,Feminitate şi împodobire – Ia românească.

Expozitia a fost itinerata in mai multe orase din Italia: Venetia, Milano, Torino precum şi în alte ţări europene şi a fost înregistrată ca brand avand un succes de public deosebit.

Expoziţia ce cuprinde costume de sărbătoare din diferite zone ale României, ii, dar şi ţesături, ceramică, icoane, obiecte de lemn, fotografii, a fost deschisă în perioada 24 iunie – 24 iulie 2018 la Galeria de Artă a Accademiei di Romania in Roma (Viale della Belle Arti 110).

Evenimentul a fost completat cu demonstraţii ale meşterilor populari contemporani.

Mai multe informații pe site-ul evenimentului.

Details

Start:
24 iunie 2018 @ 09:00
End:
24 iulie 2018 @ 19:00
Event Category:
Event Tags:
, , , ,
Website:
http://muzeul-satului.ro/eveniment/feminitate-si-impodobire-ia-romaneasca/

Venue

Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”
28-30, Șoseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff
Bucureşti,011347România
Phone
0040 021 317 9103
View Venue Website

Organizer

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
Phone
0040 021 317 9103
Email
contact@muzeul-satului.ro
View Organizer Website
Nuntă Tradițională Inscrieți-vă gratuit pentru a adăuga sau contacta furnizorii de servicii