Prin respectarea tradițiilor, obiceiurilor și meșteșugurilor, valoarea folclorica a ținutului Maramureșului este de necontestat.
În cadrul festivalurilor sau în familie, acestea au fost cultivate și transmise din generație în generație, ca element al identității noastre culturale.

În ultimii ani, mulți tineri își organizează nunta în stil tradițional, creând astfel o punte între trecut și prezent. Dintre aceștia fac parte Ionela și Marcel, despre care știm că pasiunea pentru natură, pe care au transformat-o în profesie, și dragostea față de cultura populară i-au adus împreună.

Alegerea lor de a sărbători taina căsătoriei în stil tradițional a reprezentat un aspect “organic relației lor”, cu atât mai mult că ei sunt și colecționari de costume populare vechi. Pentru noi, ei sunt Ileana Cosânzeana și Harap Alb.

Acestea fiind spuse, să dezlegăm acum firul evenimentului.

Era în luna lui Florar, în satul cu mori de apa, olari și meșteri populari, când Ionela și Marcel au pășit, în straie populare, în biserica de lemn “Sfinții Împărați Constantin și Elena” pentru a le fi binecuvântată uniunea.

Multe sunt spuse, multe tăinuite
Dar a lor poveste, va prinde de veste.
Pe-un picior de plai, în luna lui mai
Ai sorții iubiți, mereu îndrăgostiți
Un băiat și-o fată, mire și mireasă,
În strai popular, în luna lui mai
Făceau legământ
În cer, pe pământ
Prin obicei sfințit și cântec doinit
În luna lui mai,
În sat cu alai.

Alina-Aurora Ciocan

Ionela a ales să poarte la cununia religioasă un costum popular vechi, de mireasa, din zona Muscel, alcătuit din cămașă cusută cu mătase albă, fotă cu fir metalic, marama cu borangic și salbe de corali cu bani de argint.

Frumusețea ținutei a fost colorată cu maci sălbatici și albăstrele, margarete, bulbuc de munte, garofițe, care au alcătuit buchetul miresei și aranjamentele florale plasate în sticle de lapte vintage.

Mirele, părea aievea Harap Alb, a îmbrăcat un costum popular vechi, din Bucovina, compus din cămașă albă cu ajur de mătase, brâu țesut, ițari și cizme Bilger.

La lăsarea serii, mirii, nașii și nuntașii, au început petrecerea în cânt bucovinean, armonii ale unei formații populare locale, ritmuri pop și acorduri folk, interpretate live, spre veselirea tuturor.

Pentru acest moment, Ionela a îmbrăcat o rochie albă, midi, de dantelă, iar Marcel a optat pentru cămașă albă cu papion negru de mătase, pantalon clasic, din stofa de lână și sacou din catifea grena. ‘Ți-era mai mare dragul să îi vezi!

Și a ținut veselia ani întregi, și acum mai ține încă; cine se duce acolo bea și mănâncă. Iar pe la noi, cine are bani bea și mănâncă, iară cine nu, se uită și rabdă.” – Povestea lui Harap-Alb – Ion Creangă

Furnizori/Colaboratori in realizarea acestui eveniment

Vestimentație de seara a mirelui: Magazinul Seroussi, Iasi
Vestimentația de seara a miresei: Silvia Postolatiev
Verighete: Atlantis Gold Suceava
Aranjamente florale si buchet mireasa: Mirifiq Wedding, Gura Humorului
Fotografi: Ovidiu Stefeliga din Câmpulug Moldovenesc și Silviu Monor din Suceava
Muzica populara: interpret Dănuț Onoiu
Muzica pop si folk: Mihai Afloari și Ionuț Codău din Suceava
Hair stylist: Gabriela, Gura Humorului
Make up: Andreea Boicu, Cluj Napoca
Locație: Pensiunea Lăcrămioara, Săcel