Bucovină plai cu flori

Bucovina este una dintre zonele ţării cu cele mai diverse şi mai frumoase tradiţii populare. Mănăstirile, obiceiurile din perioada Sărbătorilor de Iarnă, peisajele, porturile populare, mâncărurile specifice fac din această zonă de pe harta României o destinaţie turistică de neocolit. E cu atât mai frumos când trăieşti o poveste de dragoste pe aceste meleaguri şi ai parte de o nuntă în spirit bucovinean, aşa cum li s-a întâmplat lui Mugurel şi Ştefaniei.

Povești Nunți Tradiționale - Iubire ca-n Bucovina - Mugurel şi Ştefania - Nuntă tradițională în Frasin 14

Povești Nunți Tradiționale - Iubire ca-n Bucovina - Mugurel şi Ştefania - Nuntă tradițională în Frasin 17

Cei doi s-au cunoscut în iarna lui 2018, în Frasin. Mugurel venise în oraş cu treburi de serviciu, iar destinul a făcut în aşa fel încât să o întâlnească acolo, în faţa salonului de înfrumuseţare pe care îl deţine Ştefania. “Era în faţa salonului când am ieşit de la muncă şi mi-a zâmbit cu un zâmbet pe care nu o să îl uit uşor, neştiind în momentul acela ce înseamnă acel zambet”, povesteşte aceasta. Au păstrat apoi legătura pe reţelele de socializare şi şi-au dat seama că amândoi sunt singuri şi în căutarea acelui cineva special. Pentru că între ei s-a legat o relaţie foarte strânsă, lucrurile au evoluat destul de repede şi au ajuns să se gândească la căsătorie la nici un an de la debutul relaţiei. Astfel, în februarie 2019 părinţii Ştefaniei au renunţat din motive personale la o excursie la Ierusalim pe care o plătiseră, aşa că aceasta a decis să meargă ea împreună cu Mugurel în “ţara sfântă”. În acel pelerinaj minunat la Ierusalim a venit si cererea în căsătorie. “Am primit inelul de logodnă şi nu oriunde ci în Cana Galileii, unde transformarea apei în vin la o nuntă este prima minune a lui Iisus, consemnată în Evanghelia după Ioan. Pentru mine a fost o mare binecuvântare, visam la aşa o cerere în căsătorie, dar nu mă gândeam că mi se va întâmpla”, îşi aminteşte cu emoţie Ştefania.

Povești Nunți Tradiționale - Iubire ca-n Bucovina - Mugurel şi Ştefania - Nuntă tradițională în Frasin 16

Povești Nunți Tradiționale - Iubire ca-n Bucovina - Mugurel şi Ştefania - Nuntă tradițională în Frasin 20

Poftiţi la nuntă!

„Bună sara, bună sara,
V-o poftit jupânu’ mire şi jupâneasa mireasă,
Şi socrii cei mari,
Şi vă poftim şi noi
Dacă aveţi gust şi bună plăcere,
Să veniţi la nuntă
Şi la pahar“

Aşa spune o strigare veche din Bucovina. Şi tinerii miri Mugurel şi Ştefania i-au pofitit pe oaspeţi la nunta lor de pe aceste meleaguri în acelaşi spirit, după ce şase luni s-au ocupat singuri de detaliile organizatorice pentru a ieşi totul exact cum şi-au dorit. “Am avut o nuntă superbă din punctul nostru de vedere. Totul a decurs de parcă am fi organizat-o cu doi ani, nu cu şase luni înainte. Noi zicem că Dumnezeu are pentru fiecare un plan, iar dacă două persoane sunt predestinate să fie împreună, vor fi cu siguranţă”, crede Ştefania.

Povești Nunți Tradiționale - Iubire ca-n Bucovina - Mugurel şi Ştefania - Nuntă tradițională în Frasin 2

Pentru că nunta şi cununia civilă nu au avut loc în aceeaşi zi, mirii au avut vestimentaţii diferite. Portul popular din zona Bucovinei l-au ales pentru cununia civilă, ceremonie la care de altfel toţi cei prezenţi au îmbrăcat haine tradiţionale. Ştefania şi-a ales un costum care a îmbinat toate elementele specifice zonei, mai puţin ștergarul de cap, cunoscut sub numele de „zăbrenic”, „zăbrelnic” sau „miniștergură”, pe care l-a înlocuit cu o cununiţă din flori albe: cămașa albă cu ornamente în nuanţe de negru, roșu, vișiniu, vânăt, „fota”(„catrința” sau „priștoarea”), cusută din lână neagră, pe margini cu roșu, cu dungi colorate și înguste („vârste” sau „gene”) şi cu bată în nuanţe de maro, roșu şi negru, bundița, un pieptar din blană de dihor sau de miel, deschis în față, ca să se vadă cusăturile iei, garnisită pe margini cu blană și având diverse motive florale şi opinci. În drumul pe care care l-au parcurs împreună spre acel “pentru totdeauna” numai al lor, Mugurel a purtat un costum compus din cămașă, bondiță (pieptarul), cioareci, ițari (sau izmene) și ghete.

Jocul găinii şi strigăturile, nelipsite la nunţile din Bucovina

După o lună de la cununia civilă, Mugurel şi Ştefania au îmbrăcat hainele pentru cununia religioasă şi petrecerea de celebrare a căsătoriei. Deşi de această dată au avut clasicele haine de mire şi mireasă, respectiv costum şi rochie albă, tinerii căsătoriţi au pus pe desfăşurătorul zilei alte tradiţii din zona Bucovinei: gătitul miresei, iertăciunea mirilor, alaiul de nuntă, strigăturile, luatul miresei de la casa părinţilor, jocul găinii.

Povești Nunți Tradiționale - Iubire ca-n Bucovina - Mugurel şi Ştefania - Nuntă tradițională în Frasin 8

Povești Nunți Tradiționale - Iubire ca-n Bucovina - Mugurel şi Ştefania - Nuntă tradițională în Frasin 13

Odată mireasa gătită, aceasta şi-a aşteptat mirele în casa părinţilor pentru a merge împreună cu alaiul de nuntă către biserica Sf. Dumitru din comuna Ostra, unde era programată cununia religioasă şi unirea destinelor în faţa lui Dumnezeu. Dar lucrurile nu au fost atât de simple pentru mire. Obiceiurile locului spun că poarta de la casa miresei trebuie să fie închisă, mirelui nefiindu-i permis să vadă mireasa gătită până nu dă o răsplată celor care păzesc poarta. Tocmai de aceea, Mugurel nu a venit nepregătit la casa Ştefaniei, ci cu câteva sticle de băutură pentru a cumpăra bunăvoinţa voiniceilor de la intrare.

Povești Nunți Tradiționale - Iubire ca-n Bucovina - Mugurel şi Ştefania - Nuntă tradițională în Frasin 15

Povești Nunți Tradiționale - Iubire ca-n Bucovina - Mugurel şi Ştefania - Nuntă tradițională în Frasin 11

 

Ca pentru fiecare cuplu în parte, şi pentru Mugurel şi Ştefania cununia religioasă a fost una plină de semnificaţii. După ce şi-au jurat credinţă în casa Domnului, cu liniştea în suflete însurăţeii au pornit cu acelaşi alai de nuntă spre localul în care le erau pregătite masa şi dansul. Pentru că relaţia cu Dumnezeu este foarte importantă pentru ei, tinerii însurăţei au început nunta cu o rugăciune rostită împreună cu preotul. Apoi s-a dat liber la veselie. Iar în Bucovina nimic nu îi animă mai mult pe nuntaşi decât muzica populară şi strigăturile. Acestea nu au lipsit nici de la evenimentul de la Frasin.

„Urâtă-i femeia mută
Care nu cântă la nuntă,
Nici nu cântă, nici nu joacă,
Numai şade şi se-ndoapă.
Da’ eu joc, şi beu, şi cânt,
Că de asta-s pe pămînt;
Că rachiul n-are câlţi
Să rămâie printre dinţi.“

Povești Nunți Tradiționale - Iubire ca-n Bucovina - Mugurel şi Ştefania - Nuntă tradițională în Frasin 21

Povești Nunți Tradiționale - Iubire ca-n Bucovina - Mugurel şi Ştefania - Nuntă tradițională în Frasin 23

De asemenea, mirii au ţinut să aibă la nunta lor şi jocul găinii, o altă tradiţie din această zonă a ţării care se face cu strigături. Obiceiul este vechi de sute de ani, dar originea lui nu este foarte clară. O găină bine gătită şi ornată cât mai colorat este purtată în paşi de dans popular printre meseni ca semn al bucatelor alese care se vor servi la petrecere.

Povești Nunți Tradiționale - Iubire ca-n Bucovina - Mugurel şi Ştefania - Nuntă tradițională în Frasin 24

Povești Nunți Tradiționale - Iubire ca-n Bucovina - Mugurel şi Ştefania - Nuntă tradițională în Frasin 18

Povești Nunți Tradiționale - Iubire ca-n Bucovina - Mugurel şi Ştefania - Nuntă tradițională în Frasin 10

Cu muzică populară, cu bucate alese, cu credinţă în Dumnezeu şi fericirea-n priviri, Mugurel şi Ştefania şi-au respectat tradiţiile din zona în care s-au cunoscut şi s-au apropiat sufleteşte şi au avut o nuntă exact cum şi-au dorit. De fiecare dată când li se face dor de acele momente unice în viaţă e suficient să acceseze galeria foto de la eveniment, dar mai ales să închidă ochii şi să se plimbe printre amintiri.

Povești Nunți Tradiționale - Iubire ca-n Bucovina - Mugurel şi Ştefania - Nuntă tradițională în Frasin 19

 

Vă urăm ani binecuvântați împreună!

Furnizori/Colaboratori în realizarea acestui eveniment:

Fotograf: Grey Wedding Studio
Videograf: Paula şi Florin
Biserica: Sf. Dumitru – Comuna Ostra
Locația petrecerii: Toaca Bellevue7 Izvoare
Vestimentația tradițională: Magazine cu specific din Piatra Neamţ
Verighetele: Atlantis Gold
Coafura: Salon Stefany – Frasin
Muzica: Florin Blaj – Bacău