Făr’ de mi-a găsit
Și mi-a nimerit,
La nouă argele,
Nouă feciorele,
În prunduț de mare,
Pe unde răsare.
A mai mititică,
Ca o floricică,
În mijloc ședea,
La lucru lucra,
Pe toate-ntrecea;
Că ea tot țesea,
Țesea, -nchindisea,
Și ea se numea
Ileana Simzeana,
Doamna florilor
Ș-a garoafelor […] Soare răsărea,
Și Soare-mi venea
La gură d-argea.
Cu dânsa vorbea,
Frumos c-o-ntreba,
Din gură-i zicea:
-Ileană, Ileană,
Ileană Simzeană,
Doamna florilor
Ș-a garoafelor […] Țeși și-nchindisești,
Fir verde-mpletești
Și mi te zorești
Cămăși să-mi gătești,
Să mi te grăbești
Să te logodești […]

Baladă populară culeasă de Gheorghe Dem Teodorescu

Povestea Lucianei și a lui Dorin a început când erau liceeni la „Ciprian Porumbescu”. Opt ani și jumătate mai târziu, în luna mai a acestui an, au luat decizia să-și proclame iubirea în fața lui Dumnezeu și a ofițerului de stare civilă, alături de cei dragi lor.

Povestea noastră are un trecut foarte frumos care a început de pe băncile liceului ,,Ciprian Porumbescu “. Suntem împreună de 8 ani și jumătate, și în primăvara acestui an, pe 27 mai 2016, am decis să ne oficializam relația atât prin cununia religioasă cât și prin înregistrarea oficială a căsătoriei.”

Luciana Spînu și Dorin Ieșeanu sunt pasionați de una dintre cele mai nobile arte: muzica. Luciana este interpretă de muzică populară și participă la diferite activități artistice, iar Dorin este instrumentist, vocalist și compozitor. Astfel, decizia de a purta straie populare la nuntă a fost luată firesc. Mai mult decât atât, toți cei prezenți la bucuria tinerilor au acceptat invitația de a îmbrăca și ei costume populare, alături de preotul care a oficiat taina cununiei religioase.

Fiind interpretă de muzică populară, mi-am dorit din tot sufletul să port în acea zi importantă din viață straie tradiționale, ba mai mult, am insistat ca toată lumea prezentă la eveniment să fie îmbrăcată tradițional; până și preotul, Severian Gheras, văzând costumațiile noastre, a îmbrăcat și el veșminte cu ornamente tradiționale.”

Soarele și Luna povestirii noastre au stabilit mai apoi data petrecerii nunții și au început de îndată pregătirile. Astfel, în luna iulie sărbătoreau uniunea la restaurantul Victoria Palace din comuna Mereni, Republica Moldova, cu bunătăți culinare, muzică și dans. Aici, Luciana și Dorin, alături de nașii lor, și-au întâmpinat mesenii în veșminte tradiționale.

Apoi, la foarte scurt timp, am reușit să stabilim și data nunții: 14 iulie 2016, având sala rezervată și echipele de muzicieni. Ne-am mobilizat si ne-am concentrat intens asupra pregătirilor de nuntă. La întâmpinarea oaspeților am fost îmbrăcați la fel ca la cununie, în port popular. Această idee a fost susținută și de nașii noștri, care la fel sunt îndrăgostiți de ținutele tradiționale.”

Taina cununiei religioase a fost săvârșită la Biserica de lemn din Chișinău.

Vă dorim un trai binecuvântat!

Furnizori/Colaboratori în realizarea acestui eveniment:

Locație: Restaurantul “Victoria Palace” din Mereni
Biserica de lemn din centrul Chișinăului.
Veșminte: La cununie, mireasa și mirele au purtat ii de la „Casa Cristea”. Fusta miresei a fost cusută de designerul Sergiu Meresciuc.
Fotograf/Cameraman: CIOFILM
și HD STUDIO
Muzica: „Pentru muzica ușoară, am invitat la nunta noastră trupa din care face parte soțul meu în calitate de bass chitarist „BIG FLASH SOUND”, iar pentru muzica populară am format o echipă de prieteni muzicieni cu care eu colaborez la petreceri.” precum:
Saxofon – Sorin Zberea
Țambal – Igor Vitliuc
Vioară – Maria Riciu
Nai – Andrei Druță
Trompetă – Gheorghe Chirimciuc
Doba – Nicolae Hodinitu
Clape – Alexandru Beșelea
Efecte lumini – Alexandru Moroz (DJ Jarcov)
Hair stylist/Make up: Aliona Celan
Aranjamente florale și buchet mireasă: Buchetul de mireasă, butoniera mirelui, paharele mirilor și nașilor, au fost efectuate de Aliona Radulov.