[…] Și apoi, îngenunchind amândoi dinaintea împăratului Verde, își jură credință unul altuia,
primind binecuvântare de la dânsul și împărăția totodată.
După aceasta se începe nunta, ș-apoi, dă Doamne bine!
Lumea de pe lume s-a strâns de privea,
Soarele și luna din cer le râdea.

Povestea lui Harap Alb

A fost odată ca niciodată un început de poveste, precum cele care parcă transpun realitatea în basm și conduc la iubiri fără asemănare. 

Prințul și prințesa basmului nostru s-au cunoscut în anul 2013, când măiestria Luizei în a surprinde frumosul prin cuvinte i-a trezit lui Cosmin interesul față de scrierile ei literare. În timp, prietenia lor a condus la primele momente din viață de cuplu care depășesc granița efemerului: primul sărut, cererea în căsătorie, binecuvântarea și sărbătorirea uniunii.

De nenumărate ori, în ziare sau la radio, am vorbit despre vieți incredibile, despre povești de dragoste pasionale și, de fiecare dată, am încercat sa mă pun în pielea protagoniștilor din articolele mele. Ineditul constă în faptul că, astăzi, nu mai este nevoie să fac niciun efort în acest sens pentru că, de data aceasta, protagonista sunt chiar eu. Și în centrul universului e marea mea dragoste: Cosmin Teofil Dinică. O iubire care s-a născut în penultima zi a anului 2013. Era, deci, iarnă. 30 Decembrie. Iubirea noastră a început dintr-o prietenie pură, din respect și complicitate sau, poate, compatibilitate. Și într-o bună zi totul s-a transformat într-o nuntă de basm. Luiza.

S-au cunoscut la sfârșitul unei primăveri, la Salonul Internațional de Carte din Torino, unde Luiza se afla pentru a-și prezenta prima sa poveste publicată în Italia. Prezentarea cărții l-a atras numaidecât pe Cosmin, cel care în acele clipe căuta printre rafturile cu cărți, o poveste, un roman, o poezie, ceva care să ofere un răspuns miilor de întrebări care-i nelinișteau ființa. Pasionat  de lectură, și în mod deosebit de poezie, Cosmin s-a așezat pe unul dintre scaunele rezervate publicului și cu interes a ascultat prezentarea de carte a Luizei Diculescu, cea care, în scurt timp, avea să devină scriitoarea lui preferată.

Luiza și Cosmin trăiesc în Torino, Italia, orașul în care a început basmul: „a fost odată ca niciodată un regat de-o frumusețe impunătoare, străjuit de poduri, traversat de râul Pad și împrejmuit de blocuri de piatră. Oamenii zilelor noastre îl numesc Torino. Aici, o prințesă și-a întâlnit prințul. Așa a început povestea de dragoste dintre Luiza și Cosmin. O poveste care continuă și-n zilele noastre.” Magia a prins viață aici, când sufletele lor s-au recunoscut, iar pasiunile comune și clipele împărtășite i-au condus zi după zi spre o iubire curată. După cererea în căsătorie, care parcă evoca romantismul timpurilor trecute, Luiza și Cosmin începeau pregătirile pentru marele eveniment.

Mai mult de atât, dragostea pentru portul popular mi-a fost mereu insuflată și conservată de străbunica mea, Ioana, care întotdeauna, prin istorisirile sale reale, mi-a transmis mesajul satului cu tot cu conotațiile sale folclorice, autentice si nepieritoare, Luiza.

Pe data de 19 iunie 2015, la Consulatul General al României din Torino, personajele noastre de basm își declarau iubirea în fața ofițerului de stare civilă, îmbrăcați în creații tradiționale, alături de invitați și gazdă.

Pe 19 iunie, în Torino, prințul și-a dus prințesa la castel unde avea să-și lege destinul de cel al alesei inimii sale. Acolo au spus DA și un fermecător regat și-a deschis porțile pentru o iubire ca-n povești. Dragostea noastră față de profunzimea tradițiilor românești și importanța lor pentru păstrarea identității noastre peste hotare. Pe de alta parte, eu (mireasa) prezint la Radio Torino International, dincolo de emisiunea matinala Bună dimineața, Romania!, și emisiunea Dor de Folclor. Prin urmare, simt că este de datoria mea să particip la păstrarea și promovarea folclorului românesc inclusiv în afara granițelor tării. A fost un prilej de mândrie pentru noi să arătăm italienilor o parte atât de frumoasă din cultura noastră. Costumele și gestul în sine au fost  deosebit de apreciate inclusiv de prietenii noștri italieni. Mai mult, la Consulatul General al României din Torino, am fost primii miri care au pășit spre viața de familie îmbrăcați tradițional.  ișcată de alegerea noastră, doamna consul Simona Sora, ofițerul de stare civilă care a oficializat nunta, a purtat, la rândul dumneaei, ie românească. Și martorii care ne-au însoțit, au fost îmbrăcați tot în straie populare.

Sărbătorirea nunții a continuat cu elemente de poveste, voie bună, dans și ospăț la Castelul Saffarone, a cărui istorie datează din anii 1700, fermecat acum de magia iubirii dintre un print și-o prințesă ai tărâmului nostru.

O nunta cu fast, celebrată într-o ambianță romantică, iluminata de lampioane, făclii, având ca martori luna și cerul înstelat. Nu știm când va veni pe lume și rodul iubirii lor, dar Luiza si Cosmin știu că povestea de iubire abia a început.

O lună mai târziu, pe 18 iulie, întorși pe meleagurile natale, Luiza și Cosmin pășeau în Biserica din Polovragi, județul Vâlcea, pentru sfințirea legământului.

Ș-apoi fost-au fost poftiți la nuntă: Crăiasa furnicilor, Crăiasa albinelor și Crăiasa zânelor, minunea minunilor din ostrovul florilor!
Și mai fost-au poftiți încă: crai, crăiese și-mpărați, oameni în seamă băgați, ș-un păcat de povestar, fără bani în buzunar. Veselie mare între toți era, chiar și sărăcimea ospăta și bea!
Și a ținut veselia ani întregi, și acum mai ține încă; cine se duce acolo bea și mănâncă. Iar pe la noi, cine are bani bea și mănâncă, iară cine nu, se uită și rabdă.
Povestea lui Harap Alb

Vă lăsăm să vizionați filmul realizat de ei pentru acest eveniment:


(link)

Furnizori/Colaboratori în realizarea acestui eveniment:

Locație petrecere: Castelul Saffarone
Fotograf: Laurențiu Nica și Marius Bulai
Cameraman: Marius Bulai și Adrian Chițu
Vestimentație mireasă: Demetria
Vestimentație mire: Magazin de Artizanat La Români
Verighete: Bijuteria Teilor, Craiova
Coafura și machiajul: Salonul Geta Voinea Craiova 
Aranjamente florale: Still for Style Accessories
Muzică: Taraful Zorina BălanDJ MirceaBogdan MiuIon Drăgan și Carmen Budulan