Ia-ți mireasă ziua bună
De la tată, de la mumă
De la frați, de la surori
De la grădina cu flori
De la fir de busuioc, măi
De la fete, de la joc
De la fir de siminic, măi
De la drag de ii pocni
Ia-ți mireasă ziua bună – Folclor românesc

Gătitul miresei este unul din obiceiurile cele mai emoționante ale unei nunți tradiționale. În trecut, acest obicei avea loc dimineața, în casa părinților miresei, înainte de mersul la Biserică și reprezintă, în mod simbolic, faptul că mireasa își ia rămas bun de la părinții săi.

În timpul gătitului de obicei se pun melodii triste, de despărțire, precum binecunoscutul cântec Ia-ți mireasă ziua bună.

Mireasa este însoțită de către mama ei, nașa și câteva persoane apropiate. Acestea o vor ajuta pe mireasă să se pregătească. Voalul va fi pus de către nașă.

Sursa: Ștefania și Ioan-Daniil. Nuntă tradițională la Broșteni, Suceava, Fotograf Benedict Both
Sursa: Oana și Silviu. Nuntă tradițional românească în București, Fotograf Sergiu Nicola

În fața miresei se află o oglindă mare, uneori acoperită cu un voal. În unele zone ale țării, oglinda este ținută de către domnișoarele de onoare.

Odată aranjatul miresei terminat, voalul de pe oglindă este îndepărtat iar mireasa poate descoperi rezultatul gătitului.

În tot acest timp, mirele vine la casa miresei cu alaiul său pentru a o cere de mireasă.

Mireasa va pune flori în piept, începând cu mirele, apoi cu rudele cele mai apropiate, și terminând cu restul invitaților.

Sursa: Ștefania și Ioan-Daniil. Nuntă tradițională la Broșteni, Suceava, Fotograf Benedict Both
Sursa: Cati și Damien – Nuntă românească, cu obiceiuri alese. Tradiție, inedit, interculturalitate, Fotograf Wedding Faeries Photography

Nuntașii vor face o horă mare în curtea casei miresei iar nașa va rupe turta miresei și o va împărți invitaților. Turta miresei este gătită chiar de mireasă, astfel arătând faptul că este deja o bună gospodină.

Sursa: Andreia și Ionuț. Nuntă tradițională la Muzeul Satului Bucovinean, Fotograf Vlad Ilaș
Sursa: Florentina Vlad și Ionuț Lemnean. Cununie tradițională în Baia Mare, Fotograf Photo Alessi

Înainte de a-și lua rămas bun de la părinți, mireasa își va cere iertare de la aceștia, împreună cu mirele. Acest lucru simbolizează recunoștința mirilor față de părinți.

 Surse poze: