Bine-i stă la cer cu stele
Ciu hai hei, Ciu hai hei
La mireasă, cu mărgele
Ciu hai hei, Ciu hai hei!

În luna lui Brumărel a anului trecut, în Ținutul Pădurenilor era sărbătorită taina nunții după rânduială strămoșească.

Alina și Bogdan s-au cunoscut în urmă cu optsprezece ani la o nuntă, unde ea era miresucă mică, iar el era naș mic. Pesemne acesta a fost momentul în care Alina i-a furat inima lui Bogdan, dar povestea lor avea să înceapă acum șapte ani, în urma colaborării amândurora cu un ansamblu folcloric din zonă: Povestea noastră de dragoste pot spune că “a început” în urmă cu 18 ani, când părinții soțului meu au fost nașii de cununie ai unei mătuși, în satul meu natal Poienița Voinii. Acolo l-am întâlnit pe Bogdan pentru prima dată, eu în postura de miresucă mică la nuntă, iar el în postura de naș mic. El spune că încă de pe atunci i-am furat inima… dar povestea noastră a început mai târziu, în urmă cu 7 ani, amândoi fiind colaboratorii unui ansamblu din zonă.

 

Bogdan este interpret de muzică populară, iar talentul său a fost descoperit și promovat de către regretații Drăgan Muntean și Mărioara Murărescu, când era copil: Soțul meu este interpret de muzică tradițională din Ținutul Pădurenilor, județul Hunedoara. Și-a început cariera muzicală de micuț copil, fiind descoperit și promovat de regretatul interpret Drăgan Muntean, iar după moartea acestuia promovat în continuare de regretata Marioara Murărescu.

Alina și Bogdan ne mărturisesc că dragostea pentru folclor, tradiție și sat românesc i-a determinat să respecte obiceiuri vechi de nuntă, cu strigături și vornic pentru că „Nu e nuntă și trai spornic fără strigături și vornic!”.

Cu o lună înaintea nunții, doi otferi în straie populare colindau satul pentru a chema lumea la nuntă: Din momentul în care am împărțit invitațiile, cu o lună înainte de nuntă, în sat am trimis “otferi” (doi băieți necăsătoriți) îmbrăcați în costume populare. Ei aveau de zis o poezie prin care chemau invitații la nuntă.

Iar lumea veni… și astfel, în a zecea zi a lui Brumărel, în sat era nuntă cu alai, vornic, strigături și alte obiceiuri vechi, care să trezească spiritul străbun, să înveselească și să fie de bun augur.

Cavalerii, domnișoarele de onoare, vornicul și prietenii au îmbrăcat straie tradiționale autentice, femeile din sat au împodobit „culmea miresei”, cu alte cuvinte au creat un covor de costume și accesorii pădurenești de jur împrejurul casei miresei, ca reprezentare a zestrei acesteia, au fost scoase mireasa mică și mireasa năroadă (un bărbat deghizat în femeie pentru amuzamentul prietenilor), iar pentru a avea o căsnicie îmbelșugată, au udat rădăcina unui pom care a dat roade cel puțin o dată, după obiceiul denumit mersul la ultoane: În ziua nunții, domnișorii și domnișoarele de onoare, vornicul și mulți prieteni au purtat costume autentice pădurenești pe timpul zilei. S-a plecat de acasă de la Bogdan, din satul său natal Dumbrava, dimineața la 9, către casele nașilor apoi spre satul meu natal Poienița Voinii. Pe tot drumul nuntașii au strigat strigături vechi, specifice nunții tradiționale pădurenești, unele cu caracter comic. Exemplu: “La nănașa sub catrință/Este un pui de veveriță/Nănașu cu pușculița/Vrea să prindă veverița“. Multe dintre obiceiuri au avut loc la mireasă acasă: femeile din sat au împodobit “culmea miresei”, adică au pus de jur împrejurul casei costume și accesorii pădurenești… tradiția spune ca acestea sunt zestrea miresei. Înainte să se scoată mireasa din casă, s-a scos o mireasă mică și o “mireasă năroadă” adică un bărbat deghizat în femeie pentru amuzamentul invitaților. După asta am “mers la ultoane”, adică am mers cu un vas plin cu apă pe care l-am răsturnat la trunchiul unui pom fructifer care a dat rod cel puțin o dată…. pentru a avea o căsnicie rodnică.

Cununia religioasă a fost oficiată la Catedrala Ortodoxă Ghelari, județul Hunedoara.

Mirii au continuat sărbătorirea la Pavilion Allegria cu o suită de jocuri pădurenești, muzică și bucate gustoase, îmbrăcați în veșminte populare cusute de mama miresei, meșter popular: La restaurant, pe la ora două dimineața ne-am îmbrăcat și noi mirii, împreună cu nașii și câtiva invitați în costumele noastre populare pădurenești. Am făcut o suită de jocuri pădurenești, și pe urmă am stat așa îmbrăcați până dimineața…. Costumele populare au fost croite și cusute după vechile modele de costume din Ținutul Pădurenilor de mama mea, Aurelia Muntean, care este meșter popular.

Puțin mai târziu, Alina și Bogdan au fost binecuvântați cu nașterea unei fetițe. Le urăm pe această cale un trai frumos, cu sănătate și bucurii alese! Peste mai puțin de o lună avem deja un an de căsnicie… și suntem fooarte fericiți că Dumnezeu ne-a binecuvântat așa repede cu o fetița minunată.

Furnizori/Colaboratori în realizarea acestui eveniment

Locație: Pavilion Allegria

Catedrala Ortodoxa Ghelari, jud. Hunedoara

Veșminte: “Costumele populare au fost croite și cusute după vechile modele de costume din Ținutul Pădurenilor de mama mea Aurelia Muntean care este meșter popular. Rochia de mireasa este de la White Lady Piatra Neamt, iar costumul de mire de la Seroussi Odorheiul Secuiesc”

Aranjamente florale si buchet mireasa: Deco Efect Hunedoara

Fotograf: Carmen si Dan Siminic

Cameraman: Ovidiu Katona

Muzica: Formația Adrian Neamțu cu solista Alina Bica și formația Mihaela Petrovici împreună cu colegii dragi ai tinerei generații au asigurat muzica populară, iar Iulian și Mihaela Maxim au întreținut atmosfera cu muzica ușoară.

Hair stylist: Liana Cozmoi,Deva

Make up:  Salon Cleo Hunedoara

Verighete: Bijuteria Avantaje, Deva

Galerie foto completă