Bună ziua, la dumneavoastră
Prea cinstită gazda noastră!
Noi nu ne-am gătit de luptă,
Ci ne-am îmbrăcat de nuntă
Și-avem sarcini grele,
Răspundem cu capul de ele.
(Orație rostită de pălășcași)
Ana Maria s-a născut și a copilărit în satul Poienari, comuna Bumbești-Pitic, județul Gorj: Toată copilăria mi-am petrecut-o în satul meu, o copilărie plină de zâmbete, jocuri de copii, cu frumusețile naturii și bunătățurile de la bunica.
Am plecat la facultate în Timișoara și printr-un schimb de experiență am ajuns să-mi termin studiile în Franța, în orașul Clermont Ferrand.
În anul 2010 soarta i-a surâs și și-a cunoscut viitorul soț și partener de viață, Majid care este de origine Iraniană, născut în orașul Shiraz, în Iran, într-o familie cu 12 copii, 7 frați și 5 surori.
Noi ne-am cunoscut în noiembrie 2010, în „fast-food-ul” universității, care aparținea unui cuplu de iranieni și unde Majid avea obiceiul să vină în vizită deseori.
Ceea ce m-a atras la el în momentul în care mi-a cerut o întâlnire, cred că a fost inocența, sinceritatea din ochii lui și accentul puțin stâlcit în franceză.
De la o întâlnire, relația a crescut, s-a dezvoltat și au trecut 8 ani frumoși de când Ana Maria și Majid sunt împreună.
Locuim în Franța, la Sainte-Maxime, în Golful din Saint-Tropez. Eu lucrez în recepția unui hotel, el este scafandru în port.
Împreună am trecut prin multe, și mai ales am crescut, ne-am format împreună și ne-am ajutat unul pe celălalt, fiind doar noi doi, singuri într-o altă țară care nu era nici patria mea și nici a lui.
În timpul celor 8 ani frumosi petrecuți împreună au venit de mai multe ori în România, iar un lucru incredibil s-a întâmplat: Majid s-a îndrăgostit iremediabil de țara noastră, dar mai ales de tradițiile și obiceiurile care l-au fascinat.
Iubește țara noastră, așa cum e, cu bune și rele, e îndrăgostit de peisajele României, de amabilitatea oamenilor și de simplitatea traiului românesc.
Mirii noștri au decis să-și sărbătorească iubirea alături de familie prin realizarea a două nunți lafel de emoționante, una în Iran și cealaltă în România.
În Iran, în iulie 2018 cu familia lui, am avut o nuntă asemenea poveștilor cu prinți și prințese din cartea „O mie și una de nopți”.
Și pentru că am avut șansa de a trăi o nuntă orientală așa cum orice fetiță visează, era de datoria mea, să-i arăt soțului adevaratele datini românești, tradițiile de odinioară și astfel de a-l intregra în noua lui viață de român.
Încă de la primele vizite în România, lui Majid i-au plăcut dansul românesc, veșmintele tradiționale și vișinata.
Mirii au încercat să păstreze tradițiile și obiceiurile românești, fiecare detaliu a fost conceput împreună cu nașa de la traversele de masă, florile și grâul uscat acasă, de la mierea din borcănașe, vișinata sau vinul…Totul a fost făcut acasă. Până și suportul din lemn de sub vaza cu flori a fost fabricat de ginere. Verighetele au fost cumpărate din Iran, iar veșmintele tradiționale de la mai multe ateliere din România, precum Iiana pentru cojoace, ia miresei de la InPuff, brâul miresei de la Croitoria ModaTim, cizmele și brâul mirelui de la Artizanat Horezu.
Au început ziua cu îmbrăcarea miresei, apoi „adăpatul miresei”, îmbrăcatul mirelui la casa nașului, urmată de venirea acestora la casa miresei. La mireasă acasă, mirele a fost întrebat fratele miresei ce caută, și asftel au început negocirea pentru cautarea mireasei. I-au arătat mai apoi o mireasa falsă, spunându-i că aceasta este mireasa lui, dar el a refuzat-o categoric. Dupa „negociere”, mireasa s-a aratat și a stropit invitații cu apa adusa de la fântană. Au facut învelirea miresei de către nașă, punerea volaului și împărițirea unei pâini, numită „Pâinea Miresei”.
După aceste obiceiuri, mirii și nuntașii au plecat spre Biserica Sf. Arhangheli Mihail și Gavril din Poienari, unde a avut loc Cununia religioasă.
Nu am putut concepe o nuntă lipsită de suflet, în opinia mea, nunta tradițională râmâne o nuntă cu sentimente, fiind un prilej de cunoaștere, de apropiere între oameni și de schimburi de valori culturale.
Restaurantul a fost închiriat pentru ziua cea mare cu un an înainte, iar celelalte lucruri au fost organizate cu 4 luni înainte, totul de la distanță, mirii locuind în Franța.
Nașii și familia miresei au jucat un rol foarte important în organizare, ceea ce ne-a făcut să fim mai apropiați și mai uniți.
Casă de piatră!
Furnizori/Colaboratori în realizarea acestui eveniment:
Fotograf: Paul Florin Dumitraș, Mihail Golu – fratele miresei
Videograf: Paul Florin Dumitras – Foto Issuka
Locația petrecerii: Restaurantul Premier Palace Junior, Horezu
Vestimentația tradițională: cojoc mire și mireasă – Iiana, Ie mireasă: InPuff, fusta și brâul miresei: Croitoria ModaTim, designer Druță Lavinia, cizmele și brâul mirelui: Artizanat Horezu
Verighetele: Verighetele au fost achizitionate din Iran
Coafura: Mari Lăzărescu
Machiajul: Georgiana Moțoc
Aranjamentele florale și buchetul miresei: Diana Chirțu
Muzica: Formația Cromatic, Cătălin Roșoiu
Tortul și prăjiturile: cofetăria Fabrica Dulce, Milostea
Invitațiile: Indigo Cards