Am plecat pe cale cu roua neluată
La casa cu floare nescuturată,
Sub cerul cu stele,
Cu luna și soarele,
Din câmpul cu flori mirositoare
Și de primăvară-mbătătoare.
La poarta dumneavoastră am descălecat
Să vă cerem zâna pentru al nostru împărat!
Am venit ca floarea să o luăm
Și la mire înflorită s-o ducem!

Căci aici înflorește dar nu rodește,
Că locul nu-i priește
Și se ofilește.
S-o luăm cu alai,
S-o ducem pe șapte cai
Cu frâiele zugrăvite,
Cu cozile împletite
Și copite poleite!
Scoateți floarea din fereastră
Și-o lăsați în seama noastră!

Strigături de nuntă

“A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi nu s-ar povesti”, un băiat și-o fată ce și-au început povestea acum mai bine de 10 ani. Amândoi iubitori de tradiție și de cântec popular, s-au cunoscut ca și membri ai ansamblului Arcanul din localitatea Fundu Moldovei.

Noi ne cunoaștem de mult timp, cam de 10 ani. Locuim amândoi în aceeași localitate, am fost și suntem amândoi membrii ai ansamblului Arcanul din Fundu Moldovei, eu fiind și solista vocală a acestui ansamblu. Am fost mai întâi foarte buni prieteni, nu era Paște, Crăciun sau Hram să nu ne vizitam, să nu ieșim împreună, dar ca amici… era alături de mine mai mereu, cu sfaturi și cu încurajări!

Astfel, în pas de dans, începea povestea de dragoste a mirilor noștri.

Mergând în turnee alături de el și de colegii de la ansamblu, ne-am apropiat și mai tare, îmi spunea mereu ce a fost bine și ce nu pe scenă, ca artistă, având grijă să arăt impecabil când intram în scenă! Apoi am ajuns să fiu partenera lui la dansuri…

Crescuți cu dragostea de folclor în suflet și făcând parte dintr-o familie unde cântecul popular este la loc de cinste, cei doi viitori miri au decis să facă nunta în stil tradițional.

Suntem amândoi iubitori de folclor… eu cânt de mică, m-am născut cu cântecul și dansul popular. De asemeni, amândoi suntem dansatori la ansamblul Arcanul. Toți prietenii noștri fac parte din acest ansamblu. Părinții noștri sunt iubitori de folclor. Iubesc cântecul popular și îmi este drag mai mult ca orice pe lumea asta, la fel și portul tradițional! ne povestește Ana.
Pe parcursul nunții am urmat obiceiuri străbune de la noi din zonă. Mirele a venit într-o trăsură albă trasă de doi cai, alături de druște și vătăjei îmbrăcați național și călări, cu muzică. Când au ajuns la mireasă acasă, câțiva vătăjei, împreună cu nașii și nuntașii prezenți, au ținut poarta, mirele a plătit și după câteva replici schimbate între mire și cei care țineau poarta, i-au dat drumul să intre să își vadă mireasa!

Am luat masa împreună cu nașii și ceilalți invitați, după care am pus flori în piept la socrii, nași și frați, apoi în fața casei ne-am cerut iertare de la părinți.

Cinstită casă,
Blagoslovită masă,
Cinstiți meseni blagosloviți,
Și dumneavoastră cinstiți părinți,
Cari di la Dumnezeu sunt rânduiți;
Stau doi tineri împodobiți,
Ca doi pomi înfloriți,
Și stau cu plecăciune
Și cer dumneavoastră iertăciune.
Strigături de nuntă

Am sărutat mâna părinților și am plecat, fără să ne uităm înapoi, spre Biserică. Invitații au mers conduși de vătăjei călări, apoi a urmat mireasa cu caleașca trasă de cai și mirele într-o altă caleașcă. Druștele au venit în urma noastră într-o căruță ornată tradițional cu cergi și covoare. Cununia civilă a fost oficiată de Domnul Primar înaintea cununiei religioase tot în Biserică.

Cununia religioasa a fost oficiată de 4 preoți, 3 de la Biserica Sf.Dumitru și 1 de la Biserica Sf.Maria din satul Colacu. Am avut 7 perechi de nași. După cununia religioasă mirele și mireasa au plecat împreună înspre Restaurantul Salon Miedeval. Acolo au primit nuntașii tot in straie naționale.

Spre dimineață a urmat iar un obicei tradițional: dezbroboditul miresei, momentul în care mireasa trece în rândul femeilor căsătorite. După acest obicei se dansează di trei ori pi după masă!

Vă dorim trai binecuvântat împreună!

Furnizori/Colaboratori în realizarea acestui eveniment:

Locație petrecere: Restaurant Salon Medieval
Fotograf: Barnea Florin
Cameraman: Loghin Florin
Vestimentația: fabricată de către mireasă cu ajutorul mamei ei.
Aranjamentele florale și decorațiuni: Florăria Ador. Buchet mireasă compus din frezii albe și ferigă iar coronița din frezii albe.
Coafura: Aquarius Center SPA
Machiaj: Nicolle Hurghis
Muzica: Formația Rapsozii Câmpulungului compusă din următorii membri: clapă – Prof. Nita Barsa, tobe – Didi Flocea, voce, chitară și nai – Romica Grosu, fluier și clarinet – Ticu Poenari, trompeta – Fanel Tampau, voce – Liliana Coca.