Poți să fii, mire, împăcat
Că mireasă ți-ai aflat!
Știe țese, știe coase
Știe purta haine frumoase.
Meșteră la cusătură
Și la vorbele din gură.
Știe pâinea s-o frământe
Și pe om cum să-l încânte!
Orații românești de nuntă

Povești Nunți Tradiționale - Dorin și Nora, cununie tradițională în Cluj-Napoca 14

Povești Nunți Tradiționale - Dorin și Nora, cununie tradițională în Cluj-Napoca 49

Țara noastră are comori nebănuite ce izvorăsc din tradițiile și obiceiurile străvechi. Dorin și Nora au înțeles acest lucru, ei apreciind frumosul din datinile strămoșești. Pentru a păstra tradițiile înaintașilor noștri, dânșii au ales să-și organizeze cununia civilă în stil tradițional.

Povești Nunți Tradiționale - Dorin și Nora, cununie tradițională în Cluj-Napoca 6

Povești Nunți Tradiționale - Dorin și Nora, cununie tradițională în Cluj-Napoca 9

Povești Nunți Tradiționale - Dorin și Nora, cununie tradițională în Cluj-Napoca 8

Povești Nunți Tradiționale - Dorin și Nora, cununie tradițională în Cluj-Napoca 4

În respect pentru tradițiile și portul românesc, Nora și-a cusut ia cu mult timp înainte să-l cunoască pe alesul inimii, în așteptarea mirelui său. Ia Norei este de fapt o cămașă tradițională de mireasă din Bucovina, una din culorile sale e roșul, motivele: trandafirul – simbol al frumuseții, vârtelnița – simbol al hărniciei, deci două așa-zise „atuuri”.

Povești Nunți Tradiționale - Dorin și Nora, cununie tradițională în Cluj-Napoca 10

Povești Nunți Tradiționale - Dorin și Nora, cununie tradițională în Cluj-Napoca 30

Restul pieselor au fost împrumutate din zestrea ASCOR Cluj, cu ajutorul Oanei Raluca Băilă, căreia îi mulțumim. Opincile au fost făcute de Bogdan Dincă.

Povești Nunți Tradiționale - Dorin și Nora, cununie tradițională în Cluj-Napoca 58

Povești Nunți Tradiționale - Dorin și Nora, cununie tradițională în Cluj-Napoca 59

Povești Nunți Tradiționale - Dorin și Nora, cununie tradițională în Cluj-Napoca 60

Povești Nunți Tradiționale - Dorin și Nora, cununie tradițională în Cluj-Napoca 61

Cununia civilă a avut loc pe 12 Aprilie, la Cazinoul din Cluj-Napoca, iar cununia religioasă o lună mai târziu. Un spectacol de culoare și tradiție a fost surprins în pozele de la cununie deoarece toți invitații au purtat haine tradiționale.

Buchetul miresei a fost realizat de către mire respectând o linie simplă, după cum se făceau buchetele odată: Buchetul a fost ideea și creația mirelui. A fost un buchet simplu, mic, realizat din spice de grâu uscate, lavandă și hypericum, prinse cu sfoară și dispuse concentric.

Povești Nunți Tradiționale - Dorin și Nora, cununie tradițională în Cluj-Napoca 20

Invitații la cununia civilă au purtat, la rândul lor, în mare parte, cămăși tradiționale sau cămăși moderne cu simboluri tradiționale. După-masă am avut parte de o ședință foto în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca.

Simbol al iubirii lor veșnice și a făgăduinței în fața lui Dumnezeu, ei au decis să își comande verighetele inscripționate cu motiv ce amintește spicul de grâu: Au un model pe centru, semnificativ pentru dragostea față de tradițiile românești; acesta poate fi interpretat fie ca un spic de grâu – simbol al vieții, al belșugului, al sacrificiului, dar și al lui Hristos, fie ca o frânghie – simbol al unității celor doi soți.

Petrecerea nunții s-a desfășurat în voie bună și cu merinde tradiționale la Casa Maramureșeană.

Motivația din spatele unei cununii și petreceri în stil tradițional este dorința de a păstra tot ceea ce este vechi și implicit dragul de portul tradițional, de sufletul neamului nostru împrăștiat în lucrurile acestea neprețuite, dragul de frumos. Am simțit astfel că mii de inimi bat în inima noastră.

Mirii noștri proapăt căsătoriți lucrează în domenii foarte diferite, Dorin este inginer software, iar Nora este cercetător științific în domeniul filologiei, dar privesc cu drag în trecutul poporului român și încearcă să-l promoveze mai departe, pentru ca viitorul să nu uite de tradițiile și obiceiurile românești.

Povești Nunți Tradiționale - Dorin și Nora, cununie tradițională în Cluj-Napoca 3

Vă urăm Casă de piatră!

Furnizori/Colaboratori în realizarea acestui eveniment:

Fotograf: Benedict Both
Videograf: Ionuț Neamțu
Locația petrecerii: Casa Maramureșeană
Vestimentația tradițională: Ia miresei a fost cusută chiar de ea înainte să își cunoască mirele și în așteptarea acestuia, fiind chiar o cămașă tradițională de mireasă din Bucovina.
Opincile: Bogdan Constantin Dinca
Verighetele: Bijuteria-Sidef-Cluj
CoafuraDana Oprea
Machiajul: Monica Zaharie
Aranjamentele florale și buchetul miresei: Buchetul a fost ideea și creația mirelui. A fost un buchet simplu, mic, realizat din spice de grâu uscate, lavandă și hypericum, prinse cu sfoară și dispuse concentric.
Tortul și prăjiturile: Cofetaria “La Creme”